
شرایط تحقق جرم «رشوه» و مجازاتهای تعیین شده برای آن
رشوه در لغت به معنای دادن پول یا مال به کسی برای کارسازی ناحق میباشد و قانونگذار برای پیشگیری از وقوع این جرم، هم برای فردی که رشوه میدهد و هم برای فردی که رشوه میگیرد در قانون مجازات تعیین کرده است.
داتیکان: رشوه در لغت به معنای دادن پول یا مال به کسی برای کارسازی ناحق میباشد و قانونگذار برای پیشگیری از وقوع این جرم، هم برای فردی که رشوه میدهد و هم برای فردی که رشوه میگیرد در قانون مجازات تعیین کرده است.
در تمامی کشورها دادن و اخذ رشوه جرم شناخته شده است و در کشور ما نیز قانونگذار برای پیشگیری از وقوع این جرم و برقراری نظم و امنیت در جامعه هم برای فردی که رشوه میدهد و هم برای فردی که رشوه میگیرد در قانون مجازات تعیین کرده است که در واقع رشوه در لغت به معنای دادن پول یا مال به کسی برای کارسازی ناحق میباشد. در این مطلب به بررسی رشوه و مجازات رشوه دهنده و رشوه گیرنده میپردازیم.
اثر تخریبی جرمهایی مثل رشوه بسیار عمیق است. شیوع این جرم موجب اخلال در نظام اداری و اجرایی و روابط بین آحاد جامعه و اساس نظام سیاسی و اقتدار و مشروعیت حاکمیت یک کشور میشود؛ بنابراین برخورد قاطع با آن ضروری است.
رشوه از جرائم عمومی است که تعقیب آن نیاز به شکایت شاکی خصوصی ندارد. دو طرف این جرم، «راشی» یعنی رشوهدهنده و مرتشی یعنی «رشوهگیرنده» نام دارند. تحقق رشوه منوط است به قبول کردن مستقیم یا غیرمستقیم وجه، مال، سند پرداخت وجه (مانند چک و سفته و حواله) یا تسلیم مال و نیز انجام معاملهی صوری با مبلغ غیرواقعی از سوی کارمند دولت برای انجام دادن یا انجام ندادن کاری، خواه آن کار جزء وظایف آن کارمند باشد یا نباشد.
اشخاصی که میتوانند مرتکب جرم ارتشا (دریافت رشوه) شوند، محدود هستند و قانون مشخص کرده است که عبارتند از: هر یک از مستخدمین و مامورین دولتی اعم از قضایی، اداری، شوراها، شهرداریها یا نهادهای انقلابی و بهطور کلی قوای سهگانه و همچنین نیروهای مسلح، شرکتهای دولتی، سازمانهای دولتی وابسته به دولت و یا مامورین به خدمات عمومی خواه رسمی یا غیررسمی.
تعیین مجازات حبس و جزای نقدی برای راشی و مرتشی
مطابق ماده ۳ و ۴ قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشا و کلاهبرداری و همچنین مواد ۵۸۸ تا ۵۹۴ قانون مجازات اسلامی برای راشی (رشوهدهنده) و مرتشی (رشوهگیرنده) مجازات حبس و جزای نقدی تعیین شده است. همچنین مالی که بهعنوان رشوه داده شده، دیگر به راشی پس داده نمیشود بلکه بهنفع دولت ضبط میشود.
مطابق ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء برای مرتشی (رشوهگیرنده) به ترتیب مجازات تعیین شده است: در صورتیکه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد، مرتکب به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال و چنانچه مرتکب در مرتبة مدیرکل یا همتراز مدیرکل یا بالاتر باشد، به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد، و بیش از این مبلغ تا دویست هزار ریال، به مجازات یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد. چنانچه مرتکب در مرتبة مدیرکل یا همتراز مدیرکل یا بالاتر باشد، بهجای انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد. در صورتی که قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد، مجازات مرتکب دو تا پنج سال حبس بهعلاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا ۷۴ ضربه شلاق خواهد بود.
*برای اطلاع از آخرین همایشهای حقوقی، تازههای نشر حقوقی، استخدام حقوقی، مشاوره حقوقی و سایر اخبار حقوقی به سایت داتیکان مراجعه نمایید.
- منبع : www.mizanonline.com
اخبار مرتبط
جزئیات طرح تعیین مجازات برای عاملان صدور بخشنامه یا دستورات اداری مغایر با قانون
23 دی 1399
نظارت سازماندهی شده مورد قبول کانونهای وکلا قرار نمیگیرد
22 آذر 1399
تعیین مجازات در قانون لغو تحریمهای مجلس، قابلیت اجرا ندارد / ماده ۹ قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها با قانون مجازات اسلامی منافات دارد
17 آذر 1399
به جای صدور بخشنامه جلوگیری از زندان رفتن مردان، باید جلوی مهریه بالا گرفته شود
3 آذر 1399
بسیاری از وکلای دارای پروانه وکالت هم با معضل بیکاری روبرو هستند
21 آبان 1399
نهاد وکالت در حال حاضر یکی از دورههای سخت خود را طی میکند / کانون وکلا همواره چه قبل و چه بعد از انقلاب مورد هجمه بوده است
21 آبان 1399
برگزاری جلسات دادگاه جرائم سیاسی با حضور هیأت منصفه
5 آبان 1399
رییس سازمان بازرسی کشور:
29 مهر 1399
Desistance from Crime
27 مهر 1399
قانون جرم سیاسی و صیانت از حقوق کنشگران سیاسی
22 مهر 1399
سازمانهای مردم نهاد و گروههای جهادی عضو سامانه سجام قوه قضاییه میشوند
20 مهر 1399
پیشگیری از جرم در سیاست جنایی ایران
16 مهر 1399
فرق شیرینی با رشوه + ویدیو
8 مهر 1399
عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس را به سجام گزارش کنید
7 مهر 1399
مجرمین سیاسی معمولا اهداف میهنپرستانه دارند
6 مهر 1399
موکلم در رأی بدوی به ۲ سال حبس محکوم شده است
2 مهر 1399
بدون اصلاح قانون نمی توان تفکیک درستی بین جرایم سیاسی و امنیتی داشت
2 مهر 1399
Handbook of Victims and Victimology
22 شهریور 1399
Criminology and Public Policy
18 شهریور 1399
به هم زدن توافقی معامله + ویدیو
18 شهریور 1399