
آلودگی هوا و کرونا ترکیبی مرگبارتر از همیشه
شهرهای زیادی از ایران درگیر آلودگی هوا هستند و این موضوع نگرانیها را نسبت به کووید-۱۹ افزایش داده است.
امسال هم مثل همیشه، شروع پاییز با آلودگی هوا همراه بود، اتفاقی مرگبار که احتمالا دیگر برای همه شهروندان، عادی شده است، اما امسال پخش کروناویروس کنار ذرات PM ۲.۵ در هوای کلانشهرها وضعیت را کمی متفاوتتر و حدود ۸ درصد مرگبارتر کرده است.
با سرد شدن هوا و وارونگی هوا درست مثل سالهای پیش در یک هفته گذشته کلانشهرهای زیادی از ایران به خصوص پایتخت با آلودگی هوا درگیر شد و بارها کیفیت هوا در شرایط «ناسالم برای گروههای حساس» قرار گرفت، شرایطی که البته تکرار مداوم آن باعث شده است تا توجه چندانی به آن نشود، اما امسال بخاطر پاندمی کویید-۱۹ شاید بهتر باشد، شهروندان درباره این شرایط همیشگی تجدیدنظر کنند.
مطالعات متعددی در ماههای گذشته در کشورهای مختلف انجام شد که نشان میدهد، درگیری با آلودگی هوا احتمال مرگ بخاطر کروناویروس را افزایش میدهد، حتی برخی از تحقیقها هم هشدار دادهاند که با آلودهتر شدن هوا میزان شیوع ویروس هم افزایش پیدا میکند.
مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا و متخصص بیماریهای عفونی، در این رابطه به خبرآنلاین میگوید: «شواهد مطلقی نسبت به این که آلودگی هوا میزان کرونا را افزایش میدهد، وجود ندارد، اما قطعا آلودگی هوا میتواند روی ریه تاثیرهای منفی در مقابله با کرونا بگذارد.»
در واقع به نظر میرسد، چه ذرات معلق در هوا و چه کروناویروس هر دو وارد یکی از ارگانهای بدن میشوند و ترکیب این دو در کنار هم هر کدام را مرگبارتر هم میکند. چند ماه پیش دانشگاه هاروارد مطالعهای در این راستا انجام داد که این موضوع را تایید میکند.
نتایج این مطالعه در ۳۰۸۰ منطقه ایالات متحده آمریکا از این قرار بود؛ قرار گرفتن بلندمدت در معرض آلودگیهوا منجر به افزایش آسیبپذیری نیست به تجربه پیامدهای شدیدتر کووید-۱۹ است.
برای مثال این مطالعه نشان داده برای فردی که دهها سال در منطقهای درگیر با آلودگی هوا زندگی میکند، در صورت ابتلا به کروناویروس خطر مرگ ۸درصد بیشتر از دیگر افرادی است که در شهری بدون مشکل آلودگی هوا زندگی میکنند. در بخشی از این مطالعه در این رابطه آمده است: «افزایش کوچکی برای قرار گرفتن در معرض ذرات PM ۲.۵ میتواند منجر به افزایش زیاد تعداد مرگومیر کویید-۱۹ شود.»

این تصویر از لس آنجلس نشان میدهد در مناطقی که آلودگی هوا بیشتر بوده میزان مرگ و میر ناشی از ابتلا به کرونا هم بیشتر بوده است.
البته این موضوع از نظر پزشکی هم قابل پیشبینی است، مردانی در این رابطه میگوید: «قطعا، آلودگی هوا میتواند باعث تضعیف سیستم دفاعی و ریه افراد بشود و در واقع ذرات معلق در هوا میتوانند مژکهای تنفسی را دچار اشکال کنند، به طوری که نتوانند در مقابل ویروسها و قارچها عمل کنند، به همین دلایل است که گاهی آلودگی هوا افرادی که بیماریهای زمینهای مثل آسم دارند را با خطرات مختلفی مواجه میکند و حتی باعث بستری آنها میشود.»
احتمال افزایش شیوع ویروس با آلودگیهوا
اما به نظر میرسد آلودگی هوا نه تنها کروناویروس را مرگبارتر میکند، بلکه خطر شیوع آن را هم افزایش میدهد، نشانه این موضوع برای اولین بار در ایتالیا کشف شد، زمانی که محققان در نمونه ذرات معلق در هوا، ویروس کرونا را مشاهده کردند.
پس از آن مطالعه گستردهکه که چند ماه پیش در ۳۲۴ شهر چین انجام شد نشان داد که در مناطقی که هوا به خاطر ذرات PM ۱۰ ۱۵ درصد آلودهتر شده است، تعداد مبتلایان کووید-۱۹ هم ۲۲درصد افزایش پیدا کرده است، یک مطالعه معتبرتر در ۱۲۰ شهر چین که تیرماه در نشریه ساینس چاپ شد هم این موضوع را تایید کرده است.
براساس نتایج این مطالعه افزایش آلاینده PM ۲.۵ (آلاینده اصلی آلودگی هوای کلانشهرهای ایران در زمستان) درصد ابتلای روزانه به کووید-۱۹ را ۲.۲۴ درصد افزایش میدهد. همچنین افزایش آلاینده ازن، آلایندهای که تابستان امسال هوای پایتخت را برای دهها روز آلوده کرد، میزان ابتلای روزانه را ۴.۷۶ درصد افزاش میدهد.
براین اساس به نظر میرسد که آلودگیهوایی که تا ماههای بعدی کلانشهرهای ایران با آن درگیر هستند، میتواند پاندمی مرگبار کووید-۱۹ را حتی مرگبار هم بکند. به همین دلیل شاید بهتر باشد، این بار گروههای حساس، هشدار کیفیت هوا در شرایط ناسالم برای گروههای حساس را بسیار جدی بگیرند چرا که بررسی محققان نشان داده است که امکان ورود کروناویروس به ریه آنها سوار بر ذرات معلق در هوا وجود دارد.
مردانی در این رابطه میگوید: «برای مشکل آلودگی هوا هم مثل دیگر مسائل هیچکار خاصی در کشور انجام نشده است، پس به طور کلی که در وضعیت کنونی همه باید پروتکلها را رعایت کنند، اما بخاطر آلودگیهوا افرادی که در گروههای حساس هستند باید خیلی وضعیت را جدیتر بگیرند و تا جای ممکن از خانه خارج نشوند.»
- منبع :
اخبار مرتبط
رشد اقتصادی خاورمیانه را میزان توزیع واکسن کرونا تعیین میکند
6 اسفند 1399
تجارت جدید نتانیاهو؛ واکسن کرونا در ازای انتقال سفارتخانه به قدس اشغالی
6 اسفند 1399
فوتیهای کرونا در آمریکا از ۵۰۰ هزار نفر گذشت/نیمهافراشته شدن پرچمها
5 اسفند 1399
فائوچی: اختلافات سیاسی به فوت نیم میلیون مبتلای کرونا در آمریکا دامن زد
5 اسفند 1399
تغییر شغل ۱۰۰ میلیون نفر در جهان به خاطر کرونا تا سال ۲۰۳۰
4 اسفند 1399
شرکتها در نوروز 1400 اجازه ابطال پرواز ندارند/مسیر چابهار به چارتریها اضافه شد
4 اسفند 1399
انگلیس هزینه های کرونا را از جیب شرکتها در می آورد
4 اسفند 1399
وزش باد شدید تا سرعت 90 کیلومتر بر ساعت در برخی استان ها/ برف و باران و یخبندان در 16 استان
4 اسفند 1399
روسیه: به سوریه واکسن کرونا ارسال میکنیم
4 اسفند 1399
مقام آمریکایی: همهگیری کرونا شرایط وحشتناکی ایجاد کرده است
4 اسفند 1399
انفجار موتور هواپیمای مسافربری آمریکایی دقایقی پس از برخاستن
3 اسفند 1399
رویارویی جنگندههای تایوان با هواپیماهای نظامی چین
3 اسفند 1399
کرونا در آمریکا| ثبت حدود ۷۰ هزار مبتلا و ۲ هزار فوتی در یک روز
3 اسفند 1399
ورود ۲ سامانه بارشی به کشور در هفته پیشِ رو/بارش دوباره برف و باران در برخی شهرها
2 اسفند 1399
جانز هاپکینز: شمار مبتلایان به کرونا در آمریکا به 28 میلیون نفر رسید
2 اسفند 1399
سقوط هواپیمای نظامی آمریکا در «آلاباما» دو کشته برجای گذاشت
2 اسفند 1399
سیر تا پیاز واکسیناسیون کرونا در «ایران»/ نوبت واکسیناسیون شما چه زمانی است؟
28 بهمن 1399
جانز هاپکینز: 1000 آمریکایی دیگر قربانی کرونا شدند
28 بهمن 1399
حضور ترامپ در میان هوادارانش در روز «رئیسجمهور»
28 بهمن 1399
یک میلیارد یورو مقابله با کرونا صرف چه شد؟
27 بهمن 1399